Ahlan Wa Sahlan....

Selamat Datang... Moga ruangan yang tersedia menjadi platform yang positif untuk kita berkongsi idea dan input yang insyaAllah mampu menjana minda dan pemikiran kita bersama.

Tuesday, July 6, 2010

Makan dalam Dulang @ Talam





Salam..baru2 ni akie menghadiri majlis di sebuah surau, selepas acara ceramah ada le acara makan2.. pihak surau menyediakan menu nasik beriani gam.. org johor la katakan..x sah kalau xda nasik briani gam.. jamuan disediakan dlm dulang..satu dulang di kongsi2 4 org.. sedap masakannya dan seronok dapat makan sama2..penuh dgn keberkatan.. gambar ni akie amik dr rakan blog..telordibasuh...dan gambo anak2 akie kat sekolah

Rupa2nya inilah hikmah di sebalik sunnah Rasullullah saw.. bila kita makan begini, akan terjalin ukhwah antara kita umat Islam.. tiada pembaziran berlaku..setiap biji nasi dlm hidangan akan kita habiskan..barulah datang keberkatan Allah. Satu lagi amalan Rasullullah saw ialah..mencecah dan menghisap sedikit garam dengan jari manis sebelum dan sesudah makan. Mulanya akie pelik jugak..biasalah manusia..mesti tanya kenapa?? rupanya garam yg kita makan sebelum & selepas makan nasi itu akan merangsang pengeluaran air lir & asid yg amat diperlukan dlm memastikan penghadaman berlaku dgn sempurna dlm perut, hasilnya perut tidak menghadapi masalah dan bebas dr penyakit.. subhanallah.. maha suci Allah yg menjadikan sesuatu dgn cukup sempurna..

Seorang pelajar dgn konfius bertanya pd akie.. katenya.."opah saya marah saya guna sudu dgn garpu masa saya makan nasik..kenape ek ustaz..." la..pelik jugak soalan ni..kenapa x tanya opah kau je nak oi.. tapi akie jawab jugak.. ooo makan dgn tanya tu sunnah Rasullullah, ada byk kelebihannya..sebenarnya Allah swt dh jadikkan pada jari jemari kita ni ada asid yg akan membantu proses penghadaman makanan, sebab tu sunnah kalau lepas makan kita jilat jari.. kalau kita jilat garpu & sudu..apa kita dapat?.. tapi x salah guna garpu & sudu..cuma jangan hina org yg pakai tangan utk makan sebab itu amalan Rasullullah saw..so, amalkan apa yg nabi buat.. pasti ada hikmahnya

1 comment:

cemomoi said...

kecik-kecik dulu pnah gak makan dalam talam, bagus kerana mendidik kita tak berebut dan jangan tamak... tang misteri penggunaan tangan dari sudut adat melayu tu ada koi ceritakan dalam n3 bertajuk 'tangan aku aku punya'