Ahlan Wa Sahlan....

Selamat Datang... Moga ruangan yang tersedia menjadi platform yang positif untuk kita berkongsi idea dan input yang insyaAllah mampu menjana minda dan pemikiran kita bersama.

Saturday, November 20, 2010

Pembinaan Jamrah..






Lama betul projek Laman Haji akie tertangguh.. mula2 sebab nak exam PMR..dah sudah exam sibuk dengan penandaan.. peperiksaan akhir tahun.. tapi alhamdulillah sebelum anak2 tingkatan 3 bercuti hari tu..ada jugak kesempatan utk bina Jamrah..Jamratul Ula..Jamratul Wusto dan Jamratul Aqabah.. 3 jamrah tu dibina dengan model klasik.. sebab jamrah yg ada sekarang ni dah bertingkat2.. apa yg penting.. nanti anak2 yg belajar ibadah haji faham bahawa terdapat 3 jamrah yg perlu diingat. InsyaAllah tahun depan bolehlah MAKDIS (Majlis Dakwah Sekolah) buat kursus haji pulak. Pembinaan jamrah ni melibatkan pembelian 3 kerek (gelung simen), 6 batang tiang, simen, pasir dan batu. Jenuh jugak nak menggolek menda alah tu naik ke ats bukit. Lepas tu kena gali tanah yg keras kematu.. letak gelung..bab angkat tiang lagi satu kerja.. nak patah jugak pinggang rasanya..terima kasih lah anak2 yg tolong akie dlm projek tu. Akie bagitau pada diaorg : apa yg kita buat hari ni, selagi digunapakai utk orang lain mendapat ilmu..pahalanya akan berterusan walaupun kita dah msuk ke lubang kubur.. inilah amal jariah namanya.

2 comments:

Miecyber said...

Uwaa...gagah perkasa diaorang...

Akie.. said...

dah bagi RADIX awal2 tu..